BMD Başkanı Sinan Öncel; "MARKALAR BU DÖNEMDE ÇOK CİDDİ İNDİRİMLERLE SATIŞ YAPACAKLAR" Dedi.

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
BMD Başkanı Sinan Öncel; "MARKALAR BU DÖNEMDE ÇOK CİDDİ İNDİRİMLERLE SATIŞ YAPACAKLAR" Dedi.
BMD Başkanı Sayın Sinan Öncel; '‘Talebini erteleme, İhtiyacını erteleme. İhtiyacın varsa Hemen al. Şimdi al.’’ ‘Senin her ertelediğin talep bir atölyenin kapanmasına, bir fabrikanın kapanmasına, bir işçinin bir esnafın işsiz kalmasına sebep olabilir."Dedi. Öncel, bu mesaj ile Kampanyamızın tüketiciler tarafından desteklenmesini istiyoruz.’’ Dedi.

 Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel geçtiğimiz günlerde EKOTÜRK kanalında yayınlanan Ahu Orakçıoğlu’nun sunduğu ‘Gün Ortası’ programında canlı yayınına katılarak, Pandemi döneminde perakende sektörünün ve markaların nasıl etkilendiği konusunda önemli bilgiler verdi.

Öncel, BMD üyelerine; ‘Özellikle ticari koşullarda anlaşmış oldukları mağazalarını açmaktan çekinmemelerini rica ediyoruz. Diğer yatırımcı dostlarımıza da; Ticari koşulları perakendecinin yaşayabileceği noktaya getirebilmesi konusunda da bir kez daha düşünmelerini önemle rica ediyoruz. Ve kapalı olduğumuz dönem zarfında kira talep etmeyen çok önemli yatırım grupları ve yatırımcıların hepsine de teşekkür etmek istiyoruz. Bu dönemde çok büyük destek oldular ve tabi ki Hazine ve Maliye Bakanlığı Kısa Çalışma Ödeneği ile de perakendenin yaşaması için çok büyük destek oldular. Bu dönemde üyelerin %13’ ü mağazalarını açtı. Satışlar %25-30 civarında oldu. Bazılarının da ciroları %70-75 e ulaştı. Tabi ki onların sektör ve fiyat aralıklarından ötürü bir talep kayması oldu.’’ Dedi.

   Öncel; ‘Söktörün pandemi döneminde markaların oluşan bu krizden etkilenip mağaza kapatmalarına varacak sonuçların doğmaması için,’’

 Tüketicilere, Markalara, AVM yöneticilerine, Ticaret bakanlığına, Hazine ve Maliye bakanlığına önerilerde ve destek çağrısında bulundu.

 

‘Bizim alış-veriş alışkanlıklarımızda sosyal mesafe kuralı ile tamamen değişecek. Çünkü özellikle perakendeye yansımasında örneğin; mağazalarımıza 100 kişi kapasitede müşteri alıyorken, artık bu 50-60 kişiye düşürülecek. Belki de kapıdan müşteri göndermek zorunda kalacağız. Buda aşırı düşük talep demektir. Bu durumda kirayı hiç almasalar ve Kısa Çalışma Ödeneği tamamen verilse bile bir yere kadar bu işletmeler ayakta kalabilir. Bu gidişata göre de önümüzdeki 3 ay pek çok işletmede sırf bu sosyal mesafeden kaynaklı talep azalmasından dolayı verimlilik hesaplarını yapacak, mağazalarının da bir kısmını da kapatmak zorunda kalacak. Bu yüzden bazı yatırımcı dostlarımız bizim açıklamalarımızı belki yanlış anlayıp ‘Pazarlık’’ gibi görmüş olabilirler. Biz üyelerimizin yaşadığı problemleri birlik olarak açıklıyoruz. Üyelerimiz ile sürekli yaptığımız toplu görüşmeler ve onlardan aldığımız kanaatler sonucunda kuvvetli bir açılış yapalım istiyoruz.’’ Dedi.

Kriz yönetiminde geline noktada;

  ‘Birincisi; bütün ciddi araştırma kuruluşlarının yapmış olduğu araştırmalar; Özellikle önümüzdeki günlerde ‘Hazır Giyim’’ sektöründe çok önemli talep daralmalarına işaret ediyor.

  Özellikle harcama kapasitesi yüksek turizmin, olmayacağı yönündeki verilerde bizi bu noktada destekliyor.  

"Markalar bu dönemde çok ciddi indirimlerle satış yapacaklar."

  ‘Dolayısıyla Ciro burada her şey olmayacak. Zaten maliyetine veya maliyetin altında nakit yaratmak için yapılacak olan satışlara %50-60 kira indirimleri de yetersiz olacak. Dolayısıyla biraz daha sabır dedik. Bizim yatırımcı dostlarımıza da önerimizde 3 ay bir Ciro kirası yapılsın. Ciro kirasıyla ne kadar satarsa perakendeci o kadarını ödesin. Eğer ki bu koşullar perakendecinin ve AVM’ cinin istediği gibi olmazsa o zaman dükkânını kapatsın ve rahatlıkla çıksın. Çünkü çok önemli zorluklar çıkaran bazı yabancı gruplar var. Bu yabancı gruplardaki dostlarımıza biz açıklıyoruz. Lütfen bu şekilde davranmayın diyoruz. Ama onlarda biz yurt dışına bağlıyız, yurt dışındaki yöneticilerimize bağlıyız diyorlar. Bu yabancı yatırımcılarımızın’ la da maalesef böyle sorunlar var.

"Ciro kirasına geçmeyen ve yüksek teşvik edici bir paket açıklamayan AVM’ ler de açılış çok riskli."

   ‘Üyelerimizle yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde pek çok markamız ciro kirasına geçmeyen ve yüksek teşvik edici bir paket açıklamayan AVM’ ler de açılışın çok riskli olduğu yönünde bize bildirimlerde bulunuluyor. Bizde dernek olarak, bir STK olarak bunu yansıtıyoruz. Bütün dünyanın şu anki bir numaralı sorunu ve gündemi, perakende sektöründeki düşük talep ve sabit giderlerle mücadele etmek. Kira bunlardan sadece bir tanesi idi. Ve bu düşük talebi nasıl canlandırabiliriz bunun üzerine çalışma yapılıyor.

Bizde talebi canlandırmak için bir kampanya hazırladık. Bunu da perakende meclisinde tüm dernekler ile paylaştık. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile de paylaştık. Oradaki arkadaşlarla birlikte bu kampanyayı koordine ederek önemli bir sosyal sorumluluk çalışması başlatıyoruz.’’

  "Talebini erteleme, İhtiyacını erteleme. İhtiyacın varsa Hemen al. Şimdi al.’’

   ‘Senin her ertelediğin talep bir atölyenin kapanmasına, bir fabrikanın kapanmasına, bir işçinin bir esnafın işsiz kalmasına sebep olabilir. Mesajı ile Kampanyamızın tüketiciler tarafından desteklenmesini istiyoruz.’’

"Bir marka olmak çok kolay bir iş değil."

  ‘Bir marka olmak çok kolay bir iş değil. Markalaşma sürecinde çok çalışılarak emek verilerek bir marka var oluyor. Marka demek güven demek, insanların güvenini kazanmış tüketici gönlünde yer edinmiş bu markalarımızı destekleyelim kaybetmeyelim. Bütün taraflara özellikle rica ediyoruz. Perakende markalarının çok önemli kredi borçları var. Bu kredi borçlarının yeniden yapılandırılmasında bankacı dostlarımızın lütfen bu konuyu basit bir yapılandırma işlemi olarak görmemelerini ve markalarımıza gerekli destekleri sağlamalarını rica ediyoruz.  Ankara da Sayın Ticaret Bakanımız Ve Sayın Hazine ve Maliye bakanımız sürekli her aradığımızda ulaşabileceğimiz mesafedeler. Bizi sıklıkla da dinliyorlar. Çok teşekkür ediyorum kendilerine. Çok hızlı değişen ihtiyaçlar ve sorunlar oluyor. Bu konuda da hızlı hep beraber kararlar alabilirsek, çok güzel günleri hep birlikte yaşayabileceğimizi düşünüyorum.’’

   Diye sözlerini tamamlayarak, talebin düşmemesi ve markaların bundan daha fazla zarar görmemesi ve buyüzden çalışanların işlerini kaybetmemeleri için  Sosyal sorumluluk kampanyası başlattıklarını ve tüketicilerden kampanyaya destek olmaları konusunda çağrıda bulundu.

 

 

Semra ANAMUR

Anahtar Kelimeler:
BMD Başkanı Sinan Öncel; "MARKALAR BU DÖNEMDE ÇOK CİDDİ İNDİRİMLERLE SATIŞ YAPACAKLAR"Önceki Haber

BMD Başkanı Sinan Öncel; "MARKALAR BU DÖ...

KORONA VİRÜSÜ ‘MASKE MODASI’’ NIN ORTAYA ÇIKMASINA NEDEN OLDU.Sonraki Haber

KORONA VİRÜSÜ ‘MASKE MODASI’’ NIN ORTAY...

Sonbahar Kış 2021 Saç Modası Trendleri

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar